Allt om att jobba i Norge

Söka jobb i Norge

Traditionellt skiljer sig jobbsökarprocessen i Norge inte nämnvärt från hur det fungerar i Sverige, men det finns ett undantag. Om man är på jakt efter ett "okvalificerat" jobb, t.ex. som servitris på en restaurang eller som säljare i en butik, går det dock utmärkt att spontant besöka arbetsplatsen för att presentera sig och lämna sitt CV. Här nedan presenterar vi några andra sätt att söka jobb.

Platsannonser och bemanningsföretag

Det finns flera stora norska sajter som publicerar platsannonser, och det är förstås en bra start oavsett om du vill åka till Norge för att rensa fisk eller jobba på oljeplattform, arbeta som rörmokare eller snickare, eller om du är sjuksköterska, läkare, ingenjör eller har någon annan akademisk utbildning. Vi har samlat de bästa länkarna på sidan om lediga jobb runt om i hela Norge.

Ytterligare en väg, förutom att leta upp passande lediga jobb i platsannonser, är att vända sig till bemanningsföretag. Anmäl dig till deras databaser, så kan du bli kontaktad när det dyker upp jobb som de tror passar just dig (även om de inte har några lediga jobb just nu). Det finns bemanningsföretag som specialiserat sig på enstaka yrkesgrupper, som t.ex. sjuksköterskor eller läkare, men det finns också de som letar efter kompetenser inom många olika områden.

Notera att du som är medborgare i Sverige eller något annat nordiskt land behöver inte arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i Norge. Byråkratin är med andra ord minimal, men det finns ett par saker att tänka på ändå.

Norska löner

Lönen i Norge är i princip alltid högre än för motsvarande jobb i Sverige (men samtidigt är levnadsomkostnaderna högre i Norge). Vi har samlat lönestatistik olika yrkesgrupper.

CV och personligt brev

När du söker ett jobb bifogar du samma handlingar som när du söker jobb i Sverige: ett CV och ett personligt brev. I ditt personliga brev prestenterar du kortfattat dig själv med egna ord, och berättar varför du söker jobbet som du söker och varför du är rätt person för jobbet. Håll det kortfattat, max en A4-sida! När mottagaren har läst det personliga brevet ska han förhoppningsvis vara nyfiken på att veta mer om dig.

Ett CV, eller en levnadsbeskrivning som det skulle kunna heta på svenska, är helt enkelt en uppställning över dina utbildningar, tidigare anställningar och erfarenheter, och kunskaper. En kortare beskrivning av varje punkt kan vara på sin plats. Utbildningar och anställningar kan vara sorterade kronologiskt, men också efter vad du har lärt dig eller använt för kunskaper. Ett CV bör vara på max 2 A4-sidor (men gärna bara en sida!). Se länkarna längre ner på sidan för mer information om både CV och personligt brev.


CC BY Nic McPhee

Har man redan ett svenskt CV och personligt brev duger det för det mesta alldeles utmärkt även i Norge. Du behöver absolut inte översätta det till norska - om du inte behärskar språket bra så kommer det förmodligen bara se konstigt ut. Söker du jobb inom tekniksektorn kan det dock vara en god idé med ett engelskt CV.

Behöver du hjälp med att skriva och utforma ett CV och personligt brev finns mycket hjälp att hitta på internet. Vi rekommenderar CV-online.se och CV-mallar.se (båda dessa sajterna har vi själva gjort) och Personligt-brev.se.

Skriv ut denna sida! Köp bläckpatroner till din skrivare!

Ta med en kompis

Varför inte ta med en kompis till Norge? Är ni två kan ni dela hyra och upplevelser..

FacebookTwitter

Sponsrade länkar

Har du jobbat i Norge?

Berätta din historia för oss. Publicerade bidrag belönas med 2-4 biobiljetter!

Lite norsk stämning

Norska flaggor
CC BY Chris Brown

Copyright © 2010 Acies Interactive HB. Skicka frågor och feedback genom vårt kontaktformulär.