Olika typer av jobb i Norge

Du kan hitta alla möjliga jobb i Norge om du skulle känna för det. Det är en stor fördel med att ta dig över gränsen och arbeta, eftersom lönerna är betydligt högre i grannlandet. Men det finns vissa yrkeskategorier som vi svenskar gillar lite extra att arbeta inom som exempelvis inom sjukvården, turism- och hotellnäringen, som konsult eller med barn och ungdomar som pedagog.

Jobba inom sjukvården

För att kunna arbeta inom sjukvården i Norge, behöver du ha den rätta utbildningen som krävs för arbetet. Hos oss svenskar är det många läkare och sjuksköterskor som hellre arbetar i vårt grannland och det beror oftast på att de norska lönerna är betydligt högre, jämfört med de lönerna som de skulle få i Sverige.

Att arbeta inom vården i Norge innebär dessutom att arbetstiden är betydligt lägre vid en heltidsanställning, och skulle du vilja arbeta övertid så finns det oftast möjlighet till detta. Då är även övertidsersättningen högre jämfört med den som förekommer i Sverige.

Ska du arbeta inom sjukvården i vårt grannland så gör det som gästarbetare, vilket innebär att du får en lägre skatt. Detta kan du göra upp till sex månader. Har du turen så kommer arbetsgivaren dessutom betala dina resor mellan länderna och ditt sätt som väljer att transportera dig i Norge. Men de som provar att jobba inom den norska vården är nöjd med kollegor, arbetsmiljön och får dessutom massor av lärdomar. Vilket gör att det blir en mycket positiv erfarenhet att arbeta inom sjukvården i Norge.

Arbeta inom turism- och hotellnäringen

Norge får mycket besök av människor från andra länder och därför är turismen och hotellen en källa till många arbeten, speciellt för svenskar. Om du ska arbeta inom turism- och hotellnäringen gäller det att vara mycket flexibel, serviceinriktad och framför allt duktig på att ta hand om och hantera människor i alla åldrar och samhällsklasser.

Att arbeta inom ett serviceyrke i Norge innebär att du har en högre lön, jämfört med Sverige inom samma arbetsuppgifter. Dessutom behöver du inte tänka på att språket blir ett problem. Norska arbetsgivare tycker det är en stor fördel att ha svensk personal, eftersom att de har en utbildning som är bra, men också är serviceminded på ett helt annat sätt än vad norrmännen är.

Just inom turism- och hotellnäringen finns det så många olika yrkeskategorier, som till exempel:

  • Kock
  • Kallskänka
  • Bartender
  • Serveringspersonal
  • Guide
  • Reseledare

Detta gör att du inte lär ha några problem att kunna hitta ett jobb någonstans i Norge. Då kvittar det om det är under vintertid uppe i fjällen eller på en krog i den norska skärgården på sommaren. För du kan välja att söka jobb på de olika restaurang- och hotellkedjorna, spa-anläggningar eller på ett litet minde familjeföretag och prova på att arbeta en säsong.

Konsultuppdrag

Det tillhör inte till ovanligheterna att du som svensk kan arbeta som konsult i Norge på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från att arbeta som konsult inom sport betting och casino betting. Detta är något som är stort i Norge och även Sverige då det finns väldigt många spelbolag och således behövs även mycket personal. Även fast det finns många uppdrag för spelbolagen hemma i Norge så väljer många unga personer att istället åka ner och konsulta i Malta där många av bolagen har kontor detta på grund av att man kan få ut en högre lön där nere. Dessa bolag använder också en väldigt stor del av sin omsättning på marknadsföring. Därför behövs det många innovativa marknadsförare som kan få vissa bolag att sticka ut, det kan vara en idé som att använda sig av stora idrottsstjärnor eller att till exempel sponsra speciella evenemang. Hur som helst så anställt många konsulter för detta för att genomföra intressanta marknadsföringsidéer.

Men ska du arbeta som konsult i vårt grannland gäller det att du ser till att registrera din verksamhet i Norge. Vilket gör att du kan lämna in de blanketter som är nödvändiga, samt betala det avgifter och skatter som behövs till den norska myndigheten. Det är viktigt för dig att ta reda på vilka regler och så vidare som gäller vid konsultarbete.

Tidsbegränsat eller permanent uppdrag

Något som du bör tänka på inför konsultuppdrag i Norge är om det är tidsbegränsat eller ska vara permanent för dessa faktorer bestämmer i vilket land ditt företag och din personal ska betala skatt i. Det finns nämligen skatteavtal mellan alla nordiska länderna som gör att du slipper betala skatt i bägge länderna.

Enskild firma

När du är i vårt grannland och ska utföra och genomföra olika uppdrag så är det de norska reglerna och lagarna som du ska följa. Är du en enskild näringsidkare eller som det heter i Norge ”Selvstendig Näringsdrivende”, då behöver du till exempel se till att registrera dig för ett norskt organisationsnummer. Detta behövs även om du har ett svenskt organisationsnummer för en enskild firma eller om du är på väg att starta upp ett företag. Ett tips är att vara ute i god tid, för själva registreringen kan ta lång tid hos de norska myndigheterna.

Jobba som pedagog

För att arbeta som pedagog i Norge krävs det att du har utbildning för det jobbet du söker, precis som i Sverige. Som pedagog kan du arbeta med både barn och ungdomar som grundskole-, idrotts- eller engelsklärare, samt andra yrkesgrenar som lärare. Dessutom kan du prova att arbeta som special- eller fritidspedagog om du hellre vi göra det. Inom skolväsendet och förskolan finns det olika yrkeskategorier som du kan välja mellan.

Att ta ett jobb som pedagog i Norge har många fördelar, som bland annat att det finns jobb inom skolan och förskolorna, men dessutom så är lönerna för pedagoger betydligt högre i vårt grannland om du jämför med Sverige. En genomsnittslön för en lärare ligger runt 45 000 – 50 000 NOK, jämfört med i Sverige då lönen ligger runt hälften.

Dessutom så är inte språket något hinder när du söker jobb som pedagog i Norge. Det tillhör inte ovanligheten att du kommer få kollegor som är från Sverige. Detta eftersom att det blir allt vanliga bland pedagoger att söka jobb och börjar att arbeta i Norge. För att dels lönen är bättre, men också att norrmännen värdesätter fritiden på ett helt annat sätt. Så när du lämnar ditt jobb, så är du ledig.

Research

Innan du tar steget och söker ett arbete i Norge så se till att göra en ordentlig research först på vad som gäller för jobbet, samt regler och lagar vad det gäller ditt arbete, lön, bostad med mera. Du behöver framför allt att se till att få allting på papper (att du har ett jobb som väntar på dig i Norge), för det gör att du kan skaffa allt som är nödvändigt för ett jobb i Norge, så som skattekort, D-nummer(norsk personnummer), bostad, lönekonto och så vidare. Det är aldrig fel att vara förberedd, vilket gör att du slipper obehagliga överraskningar när du väl börjar arbeta i Norge.

Slutord

Vad du än väljer att jobba med när du kommer till Norge så kommer det ge dig en erfarenhet utöver det vanliga. Vilket du kommer har nytta av på ett eller annat sätt. Men det gäller bara att se till att vara medveten om vad som väntas av dig, samt vilka förväntningar du har. För det är ändå ett helt annat land du kommer flytta till, antingen för en säsong eller permanent.

Därför bör du se till att ta del av så mycket information som möjligt om ditt nya land som du ska arbeta i. Du hittar mycket information på nätet, men det kanske inte skadar att kontakta någon som redan jobbar på den arbetsplatsen redan eller rent av åka och besöka arbetsplatsen innan för att du ska veta vad du ger dig in på. Men en sak som är säker är att du förmodligen kan förvänta dig av högre lön och kortare arbetsdagar, jämfört med i Sverige.