För- och nackdelar att jobba i Norge

Precis som med allt annat så finns det alltid för- och nackdelar med att jobba i Norge. Eftersom du är en nordisk medborgare har du inga problem med att arbeta i de nordiska länderna. Du behöver inte några tillstånd för att arbeta eller registrera dig att du befinner dig i landet. För vissa yrken som du söker i Norge krävs det dock att du uppfyller vissa krav för just den yrkeskategorin, som exempelvis sjuksköterska och läkare.

Fördelar

Fördelarna att jobba i Norge är bland annat:

 • Lägre skatt under ditt första år som arbetande i Norge
 • Kortare arbetstider
 • Bättre övertidsersättning, vilket innebär att du som jobbar över efter ordinarie arbetstid får du 50 % extra i timmen, efter klockan 21.00, samt på helger så är det 100 %. Det finns ofta stora chanser att kunna arbeta övertid.
 • Högre löner, det kan skilja sig upp till 50 % mellan en svensk lön och norsk lön, för exakt samma arbetsuppgifter. Som till exempel en sjuksköterska får 37 000 NOK, snickare 32 300 NOK eller programmerare 51 900 NOK, i genomsnittslön.
 • A-kassan är inbyggd i det sociala försäkringsskyddet
 • Det är relativt enkelt att hitta boende

De vanligaste jobben som vi svenskar söker i Norge är inom sjukvården, fiskeindustrin, gas- och oljeindustrin. Vilket arbete du än får i något nordisk land så gäller det samma rättigheter och regler för dig som om du var en av landets medborgare.

Nackdelar

Det finns alltid nackdelar med allt, då även när det gäller att jobba i Norge och då kan det vara bland annat att du:

 • Blir behandlad som en typisk vikarie, vilket innebär att du inte har en fast plats inom företaget, utan får arbeta där de behöver folk. Detta är till exempel väldigt vanligt inom sjukvården. Du får vara på olika avdelningar från dag till dag och få arbetsuppgifter som du egentligen inte vill eller är lämpad för.
 • Du måste meddela Försäkringskassan vilket land du arbetar i eftersom du inte kan vara socialt försäkrad mer än ett land åt gången.
 • Skulle du bli uppsagd från ditt norska jobb, kan du inte räkna med permitteringstiden till din svenska arbetslöshetskassa.
 • Du behöver ett skattekort som du kan få hos ett norska skattekontor. Dessutom behöver du ett D-nummer som är ett temporärt personnummer, om du ska arbetar med än sex månader i Norge. Vid anskaffandet av skattekort behöver du ha med det ditt pass eller ett nationellt ID-kort som du har skaffat hos polisen i Sverige. Har du inget skattekort kommer du att få en högre skatt på din lön.
 • Dina försäkringar och kollektivavtal skiljer sig mellan Sverige och Norge, som exempelvis bostads- och barnbidrag kan bli påverkat.
 • I Norge så är allting mycket dyrare, allt från mat till hyrorna. Du kan räkna med att en hyra kan ligga mellan 3 000 – 8 000 NOK per månad, dessutom får du räkna med att du får betala en deposition på 1 – 3 månadshyror i förskott.

Slutsats

Det är naturligtvis upp till var och en om fördelarna överväger nackdelarna med att jobba i Norge. Vill du prova på att arbeta i detta nordiska land så finns det ett flertal webbsidor som gör att du kan ta del av lediga jobb, men också som är fyllda med information med både för- och nackdelarna med att arbeta i Norge.

Det kan vara all idé att läsa genom all information, så att du vet vad som gäller och på så vis slipper obehagliga överraskningar när du väl kommer till Norge för att börja jobba. Det är aldrig fel att ha kunskaper och hum om saker och ting innan du beger dig in i ett nytt äventyr.